For almost all of the 10 years they have been in their home the Jones family had to put up with a badly laid out kitchen, dreary wall color and little to no outside light.

Now enters Meriwether Design Group — helmed by mother/daughter duo Meriwether and Kathryn McAdams — and they were left with a bright, bold and functional space that fits all of their family needs.

Jennifer Jones heard of the team through her best friend and neighbor Christin Lott, whose sunroom the design group renovated and we featured in our May 2016 issue.

Having never done a complete room breakdown/renovation, they were comforted in having someone close to them who had been through the process.

“We’ve always thought about it (renovating) since we moved into this house, but we never thought we would do it,” said Jennifer.

THE PLAN

First things first, the tan wall color had to go and Meriwether Design Group chose a bold blue color that even in its boldness, brightens and livens the space. There was also an oddly-shaped, large walk-in pantry that blocked out much of the light into the kitchen that was torn down. This brought in more light, which helped to accentuate the new blue wall color.

Next, they extended and widened the island to accommodate the Jones family, which includes four boys, and their love of hosting for the holidays.

Existing cabinetry was upcycled to save on costs, giving way to the ability to splurge on other large items — like the hood.

AESTHETICS

Kathryn would categorize the style of the kitchen/dining/family space as modern traditional and a mix of eclectic with the artwork selections. Not only does Jennifer have a love of art, but so do her sons, so their work is displayed in the new space giving them a sense of inclusiveness. Functional furniture like the vinyl dining chairs and bar stools make for easy cleanup.

While the island is granite, the countertops are soapstone, which is great for a kitchen. The material, normally used in labs, doesn’t have corrosion abilities and takes scratches well. Another plus for this robust family. Local vendors were used as much as possible with the project including Madison Mill for the refinishing of the cabinets and a local upholster for the sofa table and draperies.

OVERALL DESIGN

“We love it, we’re so glad we did it,” said Jennifer. “We have zero regrets … Meriwether and Kathryn made it so easy and fun.”

Though the large island was initially a nervous point, upon installation Jennifer was happy with the results. And the addition of more space, thanks to the tearing down of the large pantry, made the extension of the island not so cumbersome.

Having gone through this renovation, Jennifer is ready to tackle another space — her basement — but for now, will enjoy her new kitchen/living space.

Photography by Erin Gray Cantrell

2
0
0
0
0

LaTria Garnigan is the Magazine Coordinator for Cobb Life. She has more than 10 years of experience editing newspapers and magazines. When she's not working, she enjoys trying out new recipes, traveling and binge-watching and live-tweeting TV shows.

Recommended for you

(0) comments

Welcome to the discussion.

Keep it Clean. Please avoid obscene, vulgar, lewd, racist or sexually-oriented language.
PLEASE TURN OFF YOUR CAPS LOCK.
Don't Threaten. Threats of harming another person will not be tolerated.
Be Truthful. Don't knowingly lie about anyone or anything.
Be Nice. No racism, sexism or any sort of -ism that is degrading to another person.
Be Proactive. Use the 'Report' link on each comment to let us know of abusive posts.
Share with Us. We'd love to hear eyewitness accounts, the history behind an article.